Allerjik Göz Rahatsızlıkları

Allerji Nedir?

Allerji, vücudun savunma sisteminin bir takım dış etkenlere (kimyasal maddeler, polenler vs) karşı oluşturduğu bir aşırı duyarlılık reaksiyonu olarak tanımlanabilir. Savunma sistemi (immün sistem) antikor adı verilen özel protein molekülleri ve farklı görevler üstlenmiş özel hücrelerden oluşur. Oluşan savunma cevabı ise vücudun ürettiği kimyasal maddeler ve korunma hücreleri tarafından ortaya konur ve reaksiyonun şiddetine göre vücut için zararlı hale de gelebilir.

Allerji, tüm vücudu ilgilendiren belirtiler verebileceği gibi spesifik organ veya organ grubu tutulumu ile de kendini gösterebilir. Genel olarak kaşıntı en belirgin şikayeti oluşturur. Ciltte kabarmalar, kızarıklık gibi sorunlarla beraber solunum sıkıntısı ve benzeri ciddi belirtiler de oluşabilir.

ALLERJİK GÖZ RAHATSIZLIKLARINDA BELİRTİLER NELERDİR?

En sık görülen belirtiler ;
-Kaşıntı
-Kızarıklık
-Sulanma
-Göz kapaklarında şişlik tir.

Gözde görülen alerjilerin değişik tipleri vardır. Mevsimsel olarak ortaya çıkan alerjiler , bahar aylarında şikayetlerin artması ile kendini gösterir. Hastalar çoğu zaman şikayetler başlamadan doktorları ile görüşüp gerekli tedbirleri alırlar.
Allerjik göz reaksiyonlarının bir tipinde yakınmalar yıl boyunca sürer. Artıp azalan belirtiler , yakınmalar için uzun süre tedavi gerekebilir.

Alleri Gözün Hangi Tabakalarını Etkiler

Allerji sorununda tutulum sadece gözün beyazını örten konjunktival zar ile sınırlı kalırsa tedavisi hem daha kolay olur hem de uzun dönemde görme açısından risk oluşturmaz.

Ancak kimi zaman kornea olarak isimlendirilen saydam tabaka da tutulur ki asıl önemli sorun bununla başlar. Tedaviye daha dirençli olan bu tip rahatsızlıklar aynı zamanda kornea saydamlığını etkileyerek görmede bulanmaya yol açabilir. Korneada oluşabilecek diğer bir sorun ise göz yüzeyinin düzeninin bozulması nedeni ile astigmat gelişimidir.

Bazı kişilerde keratonus olarak adlandırılan bir kornea hastalığı görülebilir. Keratokonusta kornea ön yüzeyinde bir konikleşme – sivrileşme gelişir ve yüksek miyopi ve astigmata sebep olarak görme kalitesini düşürür.

BU HASTALIĞIN TEDAVİSİ NEDİR?

Allerji tedavisi genellikle damlalar ile yapılmaktadır. Ağır durumlarda hap veya şurup kullanılabilir. . Gözle birlikte başka vücut bölgelerinde de alerjik reaksiyonlar varsa immün sistem uzmanları ile birlikte özel testler ve tedaviler de gerekebilir.

Sadece göz tutulumunun olduğu alerji hastalarında antialerjik ve antienflamatuar damlalar ilk tercih olarak kullanılır. Daha dirençli olgularda kortizonlu damlalar gerekebilir. İmmunomodülatör olarak adlandırılan ilaçlar ise nadiren gerekli olur.

İlaç tedavisi yanında güneş gözlüğü kullanımı, soğuk kompres uygulaması ve alerjiye sebep olan etkenden uzak durma yakınmaların azalmasına yardım eder.

Bu Damlaların Yan Etkisi Var mıdır?

Adı geçen göz damlalarının gelişigüzel kullanımı doğru değildir. Özellikle kortizon içeren ilaçlara bağlı olarak katarakt gelişimi ve göz tansiyonunun yükselmesi görülebilir. Bu sebeple ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır .

BAŞKA GÖZ HASTALIKLARI İLE KARIŞIR MI?

Kırmızı gözle kendisini gösteren bir çok hastalıkla karışabilir. Bu nedenle ayrıntılı bir göz muayenesi ile tanı konmalıdır.

BU HASTALIK TÜMÜYLE İYİLEŞEBİLİR Mİ?

Özellikle mevsimsel özellik gösteren tipi yaşın ilerlemesi ile giderek hafifleyip geçebilir

Alerjik göz hastalıklarında kişiyi en çok rahatsız eden belirti kaşıntıdır. Gözün kaşınması ile , kaşıntıya yol açan kimyasal maddeler daha çok açığa çıkar. Göz daha çok kaşınır. Bu nedenle göz kaşındığı zaman damlalar veya soğuk kompres ile kaşıntıyı azaltmaya çalışmak ve mümkün olduğu kadar kaşımaktan kaçınmak gerekir.Kullanılacak ilaçların hekim önerisi ve kontrolü ile kullanılması zorunludur.