Retina Yırtığı ve Retina Dekolmanı

Görme siniri ,tıpkı bir topun içlastiği gibi gözün iç yüzeyini örten bir tabaka halinde yeralır. Bu tabakaya retina ismi verilir. Gözün ön tarafındaki göz bebeğinden içeriye giren ışın demetleri , gözün arkasında ve iç yüzeyindeki bu retina tabakası üzerine düşerek , görme işlevinin oluşumunu sağlar. Retina tabakasının algıladığı görüntüler , beyne iletilmektedir

Retina Neden Yırtılır?

Gözün iç hacminin büyük bölümü yumurta akına çok benzeyen kıvamlı ve saydam bir madde ile doludur. Buna vitreus dokusu denir. Vitreus dokusu , göz ve baş hareketleri ile hayatımız boyunca hafifçe çalkalanmakta ve zaman içinde , yapısal bazı değişikliklere uğramaktadır. Bu değişiklikler , vitreus dokusunun bazı bölgelerinde daha fazla yoğunlaşma , bazı bölgelerinde ise daha sulu bir hal alma tarzındadır.Bu değişiklikler bir çok insanda uçuşmalar şeklinde dikkatimizi çekmektedir.Sinek , iplik vb. cisimler şeklinde bazı uçuşmalar dikkatimizi çekebilir. Yıllar içinde vitreus sıvılaşmaya ve bazı noktalarda yapışık olduğu retina tabakasından ayrılmaya başlar. Bu ayrılma sırasında retina aşırı kuvvetle çekilirse yırtık oluşabilir.Bu aslında topun iç lastiğinin delinmesine benzetilebilir ve retina bu şekilde yırtıldığında , giderek altındaki tabakalardan ayrılır. Buna retina ayrılması ya da dekolmanı denir. Bu süreçte ortaya çıkan yırtıklar , ışık çakması şeklinde bir algılama yaratır ,zira retina tabakasına yapılan her türlü uyarı , ışık algısı şeklinde hissedilir. Retina dekolmanı , ağrısız olarak görmenin kaybedildiği önemli göz rahatsızlıklardan birisidir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

1. Yüksek numaralı miyopi 2. Ağır göz ve kafa yaralanmaları 3. Diğer gözde yırtık ve dekolman olması 4. Ailede dekolman varlığı 5. Göz muayenesi sırasında retinada fark edilen zayıf alanlar 6. Katarakt ameliyatı geçirmek 7. Glokom NASIL ŞÜPHELENİLİR? Işık çakmaları ve görüntüde uçuşmalar ( sinek, örümcek ağı, tül perde, duman uçuşmaları) retinada yırtık oluşması ile ilgili olabilir. Bu durumlarda eğer yukarıda belirtilen risk faktörleri de varsa gecikmeden göz doktoruna başvurulmalıdır.